20 oktober 2016

Vlaamse overheid polst bij burger naar preventief gezondheidsbeleid

 

“Hoe belangrijk vindt u het dat Vlaanderen aandacht schenkt aan het bevorderen van de gezondheid en de preventie van ziekten bij burgers?” Dat is de centrale vraag van de enquête die minister Vandeurzen lanceert naar aanleiding van de Gezondheidsconferentie Preventie die plaatsvindt op 16 en 17 december 2016. Deskundigen werden al nauw betrokken bij de voorbereidingen van de conferentie, en via deze online enquête kan nu ook het brede publiek zijn stem over de toekomst van het preventieve gezondheidsbeleid laten horen.

Nieuwe gezondheidsdoelstellingen
De gezondheidsdoelstellingen over de thema's voeding, beweging, tabak, alcohol en drugs liepen eind 2015 af. Op de gezondheidsconferentie van 16 en 17 december 2016 zullen nieuwe gezondheidsdoelstellingen voorgesteld worden, samen met wetenschappelijk onderbouwde preventiestrategieën om die te bereiken. Daar worden ook een aantal thema’s aan toegevoegd: sedentair gedrag, eetstoornissen, ondervoeding bij ouderen, psychoactieve medicatie, gokken en gamen.

Gevraagd: uw mening over het preventieve gezondheidsbeleid
Om ook de burger te betrekken bij het opstellen van dit nieuwe preventieve gezondheidsbeleid, start de Vlaamse overheid een online bevraging. De vragenlijst peilt in eerste instantie of u het de taak vindt van omgevingen als het werk of de school om  aan gezondheidsbevordering en ziektepreventie te werken. Vervolgens kan u aangeven aan welke thema’s het beleid de meeste aandacht zou moeten schenken.

De enquête staat tot 18 november op www.gezondheidsconferentie2016.be. De vragenlijst invullen vraagt zo’n 10-tal minuten.

Wat gebeurt er met de resultaten?
Door de hoge ambities om in heel wat thema’s nog meer vooruitgang te boeken, is de feedback van de burger zeer relevant. “De resultaten van deze enquête zullen mee in rekening genomen worden bij het opstellen van de nieuwe gezondheidsdoelstellingen en preventiestrategieën”, zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen. “We vinden het belangrijk dat nieuwe beleidsvoorstellen zo breed mogelijk gedragen worden, en daarvoor willen we ook de stem van de burger kennen”.

Meer info
Alle info over de gezondheidsconferentie preventie en de link naar de enquête vindt u op www.gezondheidsconferentie2016.be.

 

Volg mij ook via

Volg mij op Flickr

Agenda

zaterdag, 26 mei 2018
zondag, 27 mei 2018
zondag, 27 mei 2018