7 maart 2013

Vijf nieuwe projecten bieden woon- en zorgondersteuning voor ouderen

 

Vijf vernieuwende pilootprojecten op het vlak van zorg, architectuur en ruimtelijke ontwikkeling krijgen begeleiding bij hun uitwerking. Dat hebben Vlaams minister Jo Vandeurzen en Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen vandaag bekendgemaakt.

De nieuwe projecten moeten in de toekomst woon- en zorgondersteuning bieden voor ouderen. Het gaat om een woonzorgconcept in Sint-Truiden, een woonzorgsite in Groot-Bijgaarden, een totaalzorgproject in Kortrijk met aandacht voor jongdementie, een nieuwe vorm van kleinschalige woonzorg in Geel en een masterplan voor palliatieve zorg in Wuustwezel. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen maakt 200.000 euro vrij voor de begeleiding van die projecten. 335 bedden krijgen een voorafgaandelijke vergunning. 

Vlaanderen telt momenteel 1.175.875 mensen ouder dan 65 jaar, maar tegen 2020 zullen dat er ruim 200.000 meer zijn. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) voorspelt dat tegen 2025 ongeveer 20.000 extra woongelegenheden in woonzorgcentra nodig zullen zijn, of 1.134 bijkomende woongelegenheden per jaar.

De pilootprojecten moeten een antwoord bieden op de toename en diversiteit van ouderen in de toekomst. "Zorgen voor moet een logisch onderdeel van het leven worden, en niet afgeschermd van de samenleving", meent Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen.

Vandeurzen en Swinnen lanceerden in juli 2012 een projectoproep voor nieuwe ruimtelijke zorgconcepten. Een jury met experten boog zich over 30 ingezonden projectvoorstellen. Een projectregisseur en verschillende deskundigen zullen de projecten begeleiden. Per proefproject zullen drie ontwerpteams aan de slag gaan om ze ruimtelijk uit te werken. De resultaten worden in het voorjaar van 2014 bekendgemaakt. 

Meer informatie op www.pilootprojectenzorg.be.

 

 
BijlageGrootte
PDF icon Persbericht.pdf190.98 KB
PDF icon Projecten.pdf827.57 KB
PDF icon Procedure.pdf772.19 KB
PDF icon PPT.pdf6.38 MB
 

Volg mij ook via

Volg mij op Flickr