9 mei 2013

Meer studenten kiezen voor de zorg-en welzijnssector

 

Campagne ‘Een zorgjob, ik ga ervoor’ werpt vruchten af

‘Waarom ik verpleegkundige werd? Om het verschil te maken en de flexibele uren’. Dat is een van de slogans waarmee de Vlaamse overheid zorgberoepen wil promoten. “Onze inspanningen om meer kandidaten te vinden voor zorgberoepen laten niet af. Dat is ook broodnodig. We focussen bij deze campagne op de positieve aspecten van een zorgberoep die vaak te weinig belicht worden”, vertelt Zorgambassadeur Lon Holtzer. Aan de hand van inleefmomenten kunnen jongeren of mensen die een nieuwe professionele uitdaging zoeken, proeven van een zorgberoep.

 

De nieuwe campagne (tv-spot + affiche)is nu gestart omdat er op dit moment veel mensen voor hun studiekeuze staan. “Een studiekeuze maken zonder te weten waarvoor je kiest is niet meer van deze tijd”, zegt Lon Holtzer.

 

 

Proeven van de zorgsector tijdens een inleefmoment

Een van de mogelijkheden om te proeven van de zorg-en welzijnssector is het volgen van een inleefmoment. Tijdens zo een inleefmoment draait iemand een dag mee op de werkvloer. Zo merkt die persoon meteen of de job hem ligt. Tussen 19 januari 2012 en april 2013 zijn er 523 van deze inleefmomenten geregistreerd op de website www.ikgaervoor.be.  22 percent van de kandidaten is mannelijk. Dat is een mooi resultaat in een sector die toch nog steeds overwegend vrouwelijk is. Nog eens 180 mensen deden een rechtstreekse aanvraag bij de zorgambassadeur. 

Het aantal inleefmomenten stijgt van 42 naar 386 (vergelijking van de periode januari tot april 2012-2013). Dat is een duidelijk signaal dat er interesse is voor werken in de zorgsector. Mensen uit alle leeftijdscategorieën nemen eraan deel: schoolverlaters maar ook de zogenaamde zijinstromers, mensen die een nieuwe wending willen geven aan hun carrière.  Via www.ikgaervoor.be kunnen geïnteresseerden een inleefmoment aanvragen of gewoon meer informatie vinden over studeren en werken in de zorg-en welzijnssector.

‘Een zorgjob, ik ga ervoor’

Onder de slogan ‘Een zorgjob, ik ga ervoor’ willen Vlaams minister Jo Vandeurzen en zorgambassadeur Lon Holtzer mensen al sinds eind 2010 warm maken voor een job in de zorg-en welzijnssector. Dat die campagne vruchten afwerpt is te merken aan het aantal inschrijvingen bij de verschillende zorgopleidingen. Uit bijgevoegd overzicht blijkt dat sinds het begin van de campagne, academiejaar 2010-2011, er een stijging is van het aantal studenten verpleegkunde van 13 percent. 

“De nieuwe campagne is gericht op een correcte en positieve beeldvorming”, zegt Zorgambassadeur Lon Holtzer. “We willen vermijden dat mensen niet voor een zorgberoep kiezen, doordat ze er een verkeerd beeld van hebben. Er overleven nog altijd hardnekkige, maar foute percepties over zorgberoepen. Maar de job is enorm geëvolueerd en biedt  veel meer troeven dan men denkt. Daar willen we mogelijke kandidaten – studenten, maar ook de zogenaamde zij-instromers, mensen die uit een andere baan overstappen naar de zorg – van doordringen en daarvoor zetten we alles op alles.” 

 

 

Volg mij ook via

Volg mij op Flickr