22 november 2016

Bezoek aan proefproject dat fruit bedeelt aan mensen in armoede

 

Door onder andere het handelsembargo met Rusland wordt in ons land heel wat fruit, voornamelijk appels en peren, uit de markt genomen.  Bij depot Margo krijgt een deel van dit fruit een nieuwe bestemming door dit te bedelen aan personen in armoede via de voedselhulporganisaties.

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde bevolkingsgroepen, waarvan personen in armoede een belangrijk deel uitmaken, de aanbevolen hoeveelheid consumptie van fruit niet behalen.  Tegelijkertijd wordt een klein deel van de productie uit de markt genomen dat verloren dreigt te gaan.  Daarom werd met een aantal partners onderzocht hoe dit uit de handel genomen fruit aan een doelgroep geleverd kan worden om zo de gezondheidsaanbevelingen toch beter te benaderen.
 
“Dankzij dit proefproject worden kansarme groepen aangezet om  gezonder  te eten en een gezondere levensstijl te ontwikkelen”, zegt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. “Dit onderlijnt de maatschappelijke waarde van dit opzet. We hopen dat, zolang fruit uit de handel wordt genomen, dit project duurzaam verankerd kan worden in de reguliere werking van meerdere verenigingen.”
 
Het hard fruit wordt door Depot Margo afgehaald bij de veiling BelOrta in Borgloon, daarna wordt het (bij Depot Margo) door doelgroepwerknemers van Bewel omgepakt in kleinere pakketjes. Deze worden vervolgens bedeeld aan personen in armoede door voedselhulporganisaties zoals de Sint-Vincentiusconferenties en via de Voedselbank Limburg.
 
Stef Vandebroek, algemeen directeur Rimo: “Dankzij de uitgebouwde werking en het ruime samenwerkingsverband komt nu hardfruit beschikbaar voor alle voedselhulporganisaties in Limburg. En het werkt stimulerend dat de mensen in armoede zo gebrand zijn om appels te krijgen. Dit toont het belang aan van het beschikbaar maken van gezonde voeding.” 
 
Karel Bollen, opbouwwerker  depot Margo: “Bijkomend zien we dat sommige voedselhulporganisaties nu kooklessen beginnen te organiseren of recepten meegeven zodat de mensen ook leren om de ontvangen groenten en fruit in hun maaltijden te verwerken.

 

Volg mij ook via

Volg mij op Flickr

Agenda

zaterdag, 26 mei 2018
zondag, 27 mei 2018
zondag, 27 mei 2018